Home    Soepen  Hoofdgerechten     Lekkernijen    Patisserie Mijn visie   
Home    Soepen  Hoofdgerechten     Lekkernijen    Patisserie Mijn visie   

2015 - 2018  - copyright © all rights reserved - webdesign  Roel Prins

Tegenwoordig wordt ons voedsel zo erg gemanipuleerd dat het woord smaak niet meer van toepassing kan zijn. De smaak zoals ik deze ken uit mijn jeugd herken ik enkel en alleen nog in biologische en bewust gekweekte producten. Waarschijnlijk ben ik één van de gelukkigen die het verschil nog kan herkennen. Gesproken wordt tegenwoordig over keurmerken, calorieën, kleurstoffen, smaakversterkers en E-nummers met veel kwalijke stoffen, dat krijgen wij in ons lichaam.


Onze voeding is verbonden aan wanordelijke wet- en regelgevingen, zowel Europees als Nederlands. Gemanipuleerde voeding wordt ons opgedrongen onder het motto dat de consument het zo zou willen, maar men heeft mij echter deze vraag nooit gesteld. Men doet ons geloven gezond en eerlijk te eten, maar we worden compleet voor de gek gehouden met mooie praatjes en slogans. Allerlei toevoegingen als suikers en E-nummers vergiftigen, en maken ons verslaafd aan eten en doen ons zelfs meer eten dan nodig is.  


Door op zoek te gaan naar eerlijke producten ontdekte ik dat de smaak van vroeger toch niet helemaal was verdwenen. Lekker, maar vooral gezond koken was een hobby, maar het is nu een passie geworden. Het wat vaker laten staan van vlees, gekweekte vis, het aardappeltje, dat bevalt ons prima. Het meer durven combineren van verse groenten en variaties tussen rijst, couscous, quinoa, polenta is een uitdaging geworden. Het spelen met kruiden en specerijen om kunstmatige smaken te vervangen is een beleving op zich

Wij Nederlanders zijn gewend aan een traditionele warme maaltijd; vlees, aardappelen en groente. Deze traditie heb ik achter mij gelaten en vindt dat het anders en evengoed lekker en gezond kan, maar vooral ook eerlijker. Dit kan door goed overwegen wat wij eigenlijk eten en vooral letten op de toevoegingen die verplicht op de verpakkingen worden vermeldt. Pas dan kom je er achter dat je meer producten terug in de schappen zet en verder zoekt. Neem nou bijvoorbeeld de E-nummers, stoffen die volgens de wet- en regelgeving toegevoegd mogen worden aan de producten die wij met z’n allen consumeren. Waarom vinden wij bepaalde producten zo lekker?  Een voorbeeld is het eten dat we bij de afhaal-Chinees kopen, zo lekker en je krijgt er geen genoeg van.           


De schuldige hiervan is de toevoeging Ve-tsin, oftewel het E-nummer E-621, oftewel de benaming mononatriumglutamaat, Het wordt niet alleen bij de Chinees toegevoegd, maar als je de etiketten in de supermarkt bestudeerd zit het in heel veel producten. Smaakversterkers, gistextracten, toegevoegde suikers, E-621, gewoon laten staan zou mijn advies zijn. Naast allerlei toevoeging kun je ook nog nadenken over het manipuleren van onze voeding. Aardappelen hebben geen naam meer tegenwoordig, maar een eigenschap. Ze worden mogelijk zodanig genetisch gewijzigd dat men alleen kan spreken over de eigenschappen er van.


Ook groenten worden op deze manier voor de consument aantrekkelijker gemaakt. Het is volgens supermarkt concerns beter de consument rechte komkommers aan te bieden dan kromme. Want wij vragen ernaar, zegt men. Producten worden ook door de verpakkingen aantrekkelijk gemaakt om te kopen, vooral de jeugd is een gerichte doelgroep voor producenten. Voeg er een hoop suiker, smaak- en kleurstoffen en zouten toe en je hebt een groep die het product steeds zal blijven kopen omdat men het zo lekker vindt. Gelukkig worden steeds meer vragen gesteld en komen oneerlijke producten steeds meer in het vizier.Eten kan veel smakelijker

Waarom deze keuze